İNSANLIĞIN DOĞUŞU GÖBEKLİTEPE

İnsanlığın doğuşu ve başlangıcı, Adalya Holiday ile sizi 12 bin yıl öncesine götürecek olan Göbeklitepe tarihi yolcuğuna başlayalım. 

GÖBEKLİTEPE'NİN TARİHİ GEÇMİŞİ VE KEŞFEDİLİŞİ 

Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarındadır. Alan 1963 yılında, İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortaklığı ile gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş ve "V52 Neolitik Yerleşimi" olarak tanımlanmıştır.Alanın gerçek değeri, 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmalar sonrasında, Göbeklitepe' nin 12000 yıl öncesine uzanan bir kült merkezi olduğu anlaşılmıştır. Yerleşim yeri olarak kullanılmadığı bilinen ve tapınmaya hizmet edilen Göbeklitepe, şaşırtıcı anıtsal mimarisi ile 2018 yılında UNESCO Dünya Mimarisi Listesi'ne girdi. Türkiye'de de  "2019 Göbeklitepe Yılı" ilan edildi. Henüz küçük bir bölümü çıkarılan Göbeklitepe ile dinsel inanışın yerleşik yaşama geçişteki etkisi kanıtlandı. 

GÖBEKLİTEPE'NİN KEŞFEDİLİŞİ 

19832' te bir çiftçi, tarlasını sürerken oymalı bir taş buluyor ve taşı Urfa Müzesi' ne götürüyor. Müze yetkilileri bu taşın önemini idrak edemiyor. Alman Arkeolog Prof. Klaus Schmidt' in bu taşa denk gelmesi üzerine 1995' te Göbeklitepe kazıları başlıyor. Fakat Göbeklitepe üzerine yapılan çalışmalar, 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitesi ortaklığında kurulan ekibin çalışmaları ile devam buluyor. Her nasılsa bu çalışmalar o kadar da ses getirmiyor. 1980' e gelindiğinde, Amerikalı arkeolog Peter Benedict' in bir makalesinde Göbeklitepe' den bahsetmesiyle önemi nihayet fark edilmeye başlanıyor. 

GÖBEKLİTEPE  UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİ' NDE 

Her ne kadar Göbeklitepe, 1995'te  keşfedilmiş olsa da , ancak 2018 yılına gelindiğinde dünya mirası listesine eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı da 2019 yılını Göbeklitepe yılı olarak ilan etti. Buradaki kazılar ve Göbeklitepe üzerinde yapılan araştırmalar halen devam ediyor hatta kazıların bir 150 yıl sürebileceği düşünülüyor. Anlaşılan o ki Göbeklitepe'nin hala çözülecek birçok gizemi var.

DÜNYANIN EN ESKİ İNANÇ MERKEZİ 

Çapları 30 metreyi bulan yaklaşık 20 yuvarlak ve oval yapının ortasında 2 adet 'T' biçimli, 5 metre yüksekliğinde, kireçtaşından bağımsız sütun yer almaktadır. Yapıların iç duvarlarında da daha küçük sütunlar bulunmaktadır. Göbeklitepe ile ilgili bahsi geçen bilimsel veriler, arkeoloji çalışmalarında neolitik dönemle ilgili kurumsal çerçevenin ve tarihlendirmenin yeniden değerlendirilmesi gerektiren önemli bilgiler vermektedir. Göbeklitepe'nin ; konumu,boyutları, tarihlendirilmesi ve yapıların anıtsallığı ile neolitik dönem için ünik bir kutsal alan olduğu anlaşılmıştır. Büyük bir organizasyon ve hayal gücünün eseri olan Göbeklitepe, bu büyüklükteki eski anıt ve ilklerin ötesinde, birçok anlamda tarihin sıfır noktasını oluşturmaktadır. 

GÖBEKLİTEPE' DE TAPINAKLAR

Bu güne kadar yapılan kazılarda 6 yapı ortaya çıkarılmış fakat yapılan yüzey araştırmalarına göre toplamda 20 adet yapı ve 200' den fazla dikilitaşın olduğu düşünülüyor. Bu yapıların ileri düzey mimari bilgi gerektiren yapılar olması, neolitik çağda çanak çömlek bile yapamadıkları düşünülen insanların aslında teknolojide ne kadar gelişmiş olduklarını gösteriyor. 

GÖBEKLİTEPE' YE NASIL GİDİLİR

Şanlıurfa' ya bağlı Örencik' te bulunan Göbeklitepe şehir merkezinden araba ile yarım saat sürüyor. Eğer arabanız yok ise toplu taşıma ile 100 numaralı otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Saat 10:00' da, 13:00' da ve 16:00' da Abide durağından yola çıkan otobüs, saat 12:00 'de , 15:00' da ve 18:00' da Göbeklitepe' den hareket ediyor.

Gaziantep merkezden araba ile 2 saat,

Diyarbakır merkezden araba ile 2,5 saat, 

Mardin merkezden araba ile 2,5 saat sürüyor.

GÖBEKLİTEPE ZİYARET SAATLERİ

Her gün açıktır.

Müzekart geçerlidir. 

15 NİSAN / 2 EKİM    :  08:00  -  19:00

3 EKİM / 14 NİSAN    :   08:00   -  17:00